Wat is Yoga

Yoga is meer dan alleen de fysieke beoefening van houdingen. Het is een levenswijze, een filosofie. De meeste mensen beginnen hun yogapad echter met bewegen en dat is prima. Bewegen is gezond en goed voor zowel lichaam als geest. Een belangrijk verschil met sporten is dat we in yoga bewegen op onze ademhaling, en dat zorgt voor de verbinding tussen lichaam en geest. Tegelijkertijd werken we aan kracht en lenigheid, maar het is een groot misverstand dat je lenig moet zijn om aan yoga te doen! Yoga is voor iedereen; beginners of gevorderden, oud of jong, flexibel of stijf, dun of dik, donker of licht. Als je vaker yoga gaat doen zul je merken dat je snel soepeler en sterker wordt. Dat is echter geen doel op zich maar wel een prettig bijverschijnsel.

Wat is dan wel het doel van yoga?

Volgens de yoga sutra’s van Patanjali is het uiteindelijke doel van yoga het stilleggen van de bewegingen in onze geest, zodat er ruimte ontstaat om te zijn wie je daadwerkelijk bent.  Hij heeft het achtvoudige yogapad beschreven en het doen van asana’s (yogahoudingen) is daar maar één aspect van. De overige aspecten zijn:

Yama’s: leefregels gericht op de omgang met anderen en de wereld om ons heen.

  • Niyamas: leefregels gericht op jezelf, zelfdiscipline en bewustzijn.
  • Pranayama: beheersing van de ademhaling, de levensenergie
  • Pratyahara: het terugtrekken van de zintuigen, niet laten afleiden door wat er om je heen gebeurt.
  • Dharana: concentratie, het voorstadium van meditatie.
  • Dhyana: meditatie, volledig aanwezig in het hier en nu
  • Samadhi: een staat van zijn waarin alle dingen samenvallen, met elkaar verbonden zijn, volledige éénheid. Er is stilte in de geest en een gevoel van diepe verbinding met alles om je heen.

Als je hier meer over wilt weten; er zijn veel boeken geschreven over het achtvoudige yogapad. Je kunt ons om leestips vragen of eens in onze huisbibliotheek kijken. Ook op internet en YouTube kun je veel informatie vinden en er zijn inmiddels ook aardig wat podcasts over dit onderwerp.

En bedenk: Yoga is altijd goed voor je. Of je nu een keer in de week een uurtje komt bewegen, of wanneer yoga je levensstijl is, het zal je altijd alleen maar voordelen opleveren: een fit en vitaal lichaam, en een gezonde en stabiele geest!

Neem contact op

Heb je een vraag? Vul dan onderstaand formulier in.

14 + 7 =

Prins Hendriklaan 53
2264 ST Leidschendam

info@ekamyoga.nl

KvK: 77618866
BTW: NL002817511B20

stel hier je vraag