Yoga wordt in het westen vaak gezien als een soort sport, een manier van lichaamsbeweging. Veel yogi’s beginnen met yoga omdat het gezond is voor je lichaam. En dat is natuurlijk ook een prima reden! Bewegen is gezond en goed voor zowel lichaam als geest. Yoga is echter veel meer dan dat. Yoga is een filosofie, een manier van leven.

Volgens de yoga sutra’s van Patanjali is het uiteindelijke doel van yoga het stilleggen van de bewegingen in onze geest, zodat er ruimte ontstaat om te zijn wie je daadwerkelijk bent. Hij heeft het achtvoudige yogapad beschreven en het doen van asana’s (yogahoudingen) is daar maar één aspect van. De overige aspecten zijn:
👉 Yama’s: leefregels gericht op de omgang met anderen en de wereld om ons heen, zoals het afzien van geweld en het spreken van de waarheid.
👉 Niyamas: leefregels gericht op jezelf, zelfdiscipline en bewustzijn, zoals het ontwikkelen van zelfkennis en goed voor je lichaam zorgen.
👉 Pranayama: beheersing van de ademhaling, de levensenergie
👉 Pratyahara: het terugtrekken van de zintuigen, niet laten afleiden door wat er om je heen gebeurt.
👉 Dharana: concentratie, het voorstadium van meditatie.
👉 Dhyana: meditatie, volledig aanwezig in het hier en nu
👉 Samadhi: een staat van zijn waarin alle dingen samenvallen, met elkaar verbonden zijn, volledige éénheid. Er is stilte in de geest en een gevoel van diepe verbinding met alles om je heen.

Ik ben benieuwd waarom jij eigenlijk Yoga doet, wat is jouw motivatie?

stel hier je vraag