Tapas….nee, niet de lekkere spaanse hapjes! Tapas is sanskriet en betekent letterlijk vuur, verbranden. Je zou het vrij kunnen vertalen als innerlijke kracht, soberheid of zelfdisicipline. Het ontbranden van het innerlijke vuur in jezelf om zelfdiscipline te ontwikkelen. Tapas is onderdeel van de yogafilosie, van het achtvoudige yogapad zoals Patanjali dat heeft omschreven.

Als je wilt groeien in yoga en de lichamelijke en geestelijke voordelen ten volle wilt ervaren dan is het belangrijk dat je een stabiele en consequente yoga practise ontwikkelt. Dat betekent dat je minstens 1x per week, maar liefst vaker, je yoga beoefening doet. Het is belangrijk dat je een yoga discipline opbouwt zodat yoga echt een vaste gewoonte wordt, een vaste plaats krijgt in jouw leven.

Veel mensen beginnen vol enthousiasme aan yoga maar laten het dan naar een tijdje weer verslappen. De meest bekende excuses zijn: ik heb geen tijd, ik voel me niet zo lekker of ik heb geen zin. Hoe kun je deze verleidelijke gedachtes weerstaan en werken aan tapas?
👉 Maak yoga prioriteit in je agenda en laat je gezondheid geen sluitpost zijn. Plan je yoga activiteit vooraf in en houd je eraan.
👉 Geen zin hebben of je niet zo lekker voelen is helemaal niet erg. Maar….laat het geen reden zijn om geen yoga te doen! Observeer bij jezelf dat je geen zin hebt of dat je je niet optimaal voelt, laat de weerstand er gewoon zijn. Begin evengoed aan je yoga beoefening, dat mag ook met tegenzin.
👉 Begin met 1x per week yoga, en kijk of je van daaruit naar 2x per week of vaker kunt gaan. Bouw het langzaam op, het hoeft niet in ÊÊn keer.
👉 Begin klein; je hoeft niet gelijk een uur lang yogahoudingen te doen. Je kunt bijvoorbeeld de dag beginnen met een paar zonnegroetjes, dat is al een hele mooie start.

Yogasutra II.32:

Zelfdiscipline (oftewel tapas) brandt alle onzuiverheden weg en ontsteekt de vonken van het goddelijke.

stel hier je vraag