Het hoe, wat en waarom van Ohm

Aan het begin of eind van een yogales zeggen, of beter gezegd chanten, we vaak “Ohm”. Maar waarom doen we dat eigenlijk, wat betekent het en hoe doe je het?

Het chanten van Ohm is een traditie, een ritueel. Persoonlijk vind ik rituelen altijd fijn, ze geven houvast en structuur. Door het chanten van Ohm check ik als het ware in bij de les, het zorgt ervoor dat ik focus krijg. Ohm is een belangrijke mantra in zowel het Hindoeïsme, Jainisme, Sikhisme en het Boeddhisme. Deze heilige klank wordt vaak gebruikt om het begin van een tekst, gebed of mantra in te wijden, of dus het begin van een yogales.

Er wordt wel gezegd dat Ohm de klank is van de universele energie, de oorspronkelijke goddelijke scheppingsklank die overal in door resoneert. Een heilige oerklank. De Upanishads, de eeuwenoude heilige Indiase geschriften, zeggen hierover:

‘Wat was, wat nu is en wat zal zijn – alles is enkel ohm’

Ohm is een naam voor alles wat er is, voor het geheel. De klank omvat alle namen en vormen in de wereld, in het universum.

Een stukje uit het gedicht “The sound of the sun” van George Bradley omschrijft de Ohm klank heel mooi:
If you listen closely some morning, when the sun swells
Over the horizon and the world is still and still asleep,
You might hear it, a faint noise so far inside your mind
That it must come from somewhere, from light rushing to darkness,
Energy burning towards entropy, towards a peaceful solution,
Burning brilliantly, spontaneously, in the middle of nowhere,
And you, too, must make a sound that is somewhat like it,
Though that, of course, you have no way of hearing at all.

We schrijven vaak Ohm, maar eigenlijk is de correcte spelling Aum, en dat is ook hoe je klank maakt. Je begint met een A klank, die laat je overgaan in een U (klinkt als OE) klank en je eindigt met een M klank. Dus het wordt AAAAUUUUMMMM. Je ademt eerst helemaal uit en ademt dan diep in, op je volgende uitademing maak je de AUM klank tot je volledig bent uitgeademd. Neem dan nog even een moment om de stilte te ervaren voordat je naar de volgende inademing gaat.
Het gaat er niet om dat je dit perfect of heel mooi doet, het maakt eigenlijk niet zoveel uit hoe het klinkt. Het gaat erom dát je het doet, en met je volledige aandacht. Chant alsof niemand je hoort. Misschien voelt het in het begin wat ongemakkelijk voor je, je kunt dan beginnen met de Aum in gedachten mee te doen en een volgende keer misschien heel zachtjes mee te doen. Tot je het plezier ontdekt van het ongeremd Aum chanten, en je de trilling van de klank door heel je lichaam en geest voelt!

stel hier je vraag