De lotushouding, oftewel padmasana, is één van de bekendste yogahoudingen. Deze klassieke houding wordt vooral gebruikt om in te mediteren of langer stil te zitten. Het is tegelijkertijd ook één van de meest lastigste yogahoudingen om mee te beginnen. De lotus houding vraagt open heupen en flexibele knieen en enkels.

Als je lotus wilt leren dan is het handig om vooral veel heupopeners te doen zoals butterfly, happy baby of pigeon pose. Je zou bijvoorbeeld kunnen beginnen met thuis regelmatig op de grond in kleermakerszit te zitten in plaats van op de bank, een volgende stap zou halve lotus kunnen zijn. Dan leg je één voet op je bovenbeen en de andere voet laat je onder je op de grond liggen.

Als je vaker en langer yoga doet zul je steeds meer opening in je heupen krijgen en met de tijd wordt lotus misschien wel mogelijk. Of het lukt heeft niet alleen te maken met je flexibiliteit maar ook met de bouw van je heupen. Sommige mensen zullen, zelfs na jaren oefenen, nooit in lotus kunnen komen. En bedenk….je wordt er geen gelukkiger of beter mens van als je wel in lotus kunt.

En natuurlijk kun je gewoon yoga doen als je niet in lotus kunt! Yoga gaat niet om het perfect uitvoeren van de houdingen. “Yoga is the journey of the self, through the self, to the self.” Zo staat het in de Bhagavad Gita beschreven, en zo is het.

stel hier je vraag