Handig om te weten

Yoga etiquette

 

Wat goed dat je yoga gaat doen!

Om je op weg te helpen op jouw yogapad hier alvast wat praktische informatie en tips. Mocht je nog andere vragen hebben of iets willen bespreken, laat het ons vooral weten. Hopelijk tot gauw!

Schoenen uit

Schoenen worden in de kleedkamer uitgetrokken en je betreedt de yogashala (de ruimte waar we yoga beoefenen) dus op blote voeten. Yoga wordt in principe gedaan op blote voeten. Bij hele rustige yogavormen zoals yin, restorative, of yoga nidra kun je wel je sokken aanhouden. We hebben vloerverwarming dus je hoeft niet bang te zijn voor koude voeten. Als je last hebt van voetschimmel of andere besmettelijke huidaandoeningen, kun je yogasokjes overwegen. Zo voorkom je dat anderen het ook krijgen.

Noble silence

Respecteer gepaste stilte in de yogashala. Voor de les begint zoekt iedereen rustig een plekje in stilte. Als je toch iets wilt zeggen doe dat dan zachtjes. In het lounge gedeelte kun je uiteraard wel gezellig kletsen, lachen en andere geluiden maken ­čśë.

Blessures en zwangerschap melden

Het is niet altijd zichtbaar voor een docent of je blessures hebt of zwanger bent. Het is belangrijk om dit te melden zodat de docent je dan aangepaste oefeningen kan geven waar nodig, en weet wat er aan de hand is als je bepaalde oefeningen misschien niet doet.

Niet eten voor de les

Sommige yoga houdingen zijn ondersteboven, of twisten je bovenlichaam. Als je net gegeten hebt dan voelt dat niet lekker en je kunt er ook misselijk van worden. Daarnaast kan het spijsverteringsproces, met name in de meer dynamische lessen, verminderen. Hierdoor wordt het voedsel niet goed verteerd en dat kan een moe en zwaar gevoel geven. Probeer circa 2 uur voor de les begint niet meer te eten, of eet iets heel lichts.

Water meenemen

Het is in principe niet nodig om water mee te nemen tijdens de les, het is zelfs beter van niet. Je kunt beter na de les wat drinken, er staat altijd thee voor je klaar. Als je toch water wilt meenemen in de les, zorg dan voor een drinkfles/beker mee een volledig afsluitbaar drinkgedeelte, zodat het water er niet uit kan lopen mocht de fles per ongeluk omvallen.

Maak je mat schoon

In de shala staan sprays met schoonmaakmiddel (water met beetje azijn en tea tree olie) en er liggen schoonmaakdoekjes. Als je een studio mat hebt gebruikt is het de bedoeling dat je na afloop van de les hiermee je mat schoonmaakt. Ook als je een eigen mat hebt kun je dit natuurlijk gebruiken.

Geen telefoons

Neem geen telefoon mee in de les, deze kun je achterlaten in de kleedkamer. Vergeet dan niet om hem uit te zetten.

Persoonlijke hygi├źne

Zorg voor een goede persoonlijke hygi├źne. Je komt schoon naar de yogales. En als je weet van jezelf dat jouw lichaam sneller ruikt, gebruik dan een (natuurlijke) deo. Hou er rekening mee dat sterke geuren, zoals parfum, zweet- of rooklucht, storend kunnen zijn voor de andere deelnemers.

Neem contact op

Heb je een vraag? Vul dan onderstaand formulier in.

6 + 3 =

Prins Hendriklaan 53
2264 ST Leidschendam

info@ekamyoga.nl

KvK: 77618866
BTW: NL002817511B20

stel hier je vraag