Wat doe ik aan?

Wat je aandoet is deels afhankelijk van wat voor soort les je gaat volgen. Doe je een meer actieve les waarin je veel gaat bewegen dan is het handig om wat strakkere en luchtige kleding aan te doen. Bijvoorbeeld een sport legging/broek met een hemdje of t-shirt. Doe je een meer passieve les dan kun je beter wat lossere en warmere kleding in laagjes aan doen. Bijvoorbeeld een joggingbroek met een t-shirt en vestje. Allerbelangrijkst is dat het lekker zit en dat je je er comfortabel in voelt. Je hoeft echt geen speciale yoga kleren te kopen voor je eerste les. Yoga doen we in principe op blote voeten, maar het is wel fijn om sokken mee te nemen die je tijdens de eindontspanning aan kunt doen zodat je lekker warme voeten hebt. We hebben een kleedkamer waar je om kunt kleden.

 

Vooraf eten en drinken?

Het is handig om voorafgaand aan de yogales niet te veel te eten. Yoga met een volle maag is niet fijn en kan ervoor zorgen dat je misselijk wordt. Bovendien heb je jouw energie nodig voor de yogales en wil je niet dat de energie naar de spijsvertering gaat.

 

Namaste?

Aan het eind van een yogales zeggen we soms namaste. Je spreekt dit uit als Na-mas-tay. Dit is Sanskriet en wordt in India gebruikt als een groet, een teken van respect. Terwijl je namaste uitspreekt breng je je handpalmen tegen elkaar voor je hart en je kunt eventueel een kleine vooroverbuiging maken. Het is een mooi ritueel, zeker nu we geen handen meer kunnen schudden. Maar…je hoeft hier niet aan mee te doen, voel je vooral niet verplicht. Zwaaien of knipogen mag ook 😉

 

Om?

Het chanten van Om, ook wel geschreven als Ohm of Aum, is een traditie, een ritueel. Dit doen we soms aan het begin en aan het eind van les. Misschien voelt het in het begin wat ongemakkelijk voor je, je kunt dan beginnen met de Om in gedachten mee te doen en een volgende keer misschien heel zachtjes mee te doen. Tot je het plezier ontdekt van het ongeremd Om chanten, en je de trilling van de klank door heel je lichaam en geest voelt! Maar ook hiervoor geldt; voel je niet verplicht om mee te doen.

 

Moet ik stil zijn in de yogashala?  

De ruimte waar we yoga beoefenen heet shala. In deze ruimte zijn we stil en in onszelf gekeerd. In de lounge is er alle ruimte en gelegenheid om bij te kletsen, te lachen, en andere geluiden te maken.

 

Doe ik het wel goed?

Yoga gaat nadrukkelijk niet om competitie, het gaat om jouw eigen innerlijke reis. Vergelijk jezelf daarom niet met anderen, elk lichaam is anders en iedereen heeft zo zijn eigen uitdagingen in yoga. Luister goed naar jouw eigen lichaam en jouw eigen grenzen. De asana’s (yogahoudingen) zijn een middel en geen doel op zich, dus je doet het altijd goed 😉

 

“Yoga is not about touching your toes. It is what you learn on the way down”

– Jigar Gor

 

Wat neem ik mee?

Kom als jezelf, met goede zin en een open hart! Daarnaast is het handig om aan het volgende te denken:

  • Een eigen matje. Als je die niet hebt dan kun je een matje van ons gebruiken. Als yoga een vast onderdeel wordt in je leven dan kun je het beste een eigen matje aanschaffen. Wij kunnen je daarbij helpen en adviseren.
  • Een grote (hand)doek. Vanuit hygiëne oogpunt kun je onze props, zoals een bolster of blok, alleen gebruiken als je daar een eigen handdoek over legt. Dat geldt ook voor onze dekentjes die fijn zijn in de eindontspanning, maar we vragen je wel om daar je eigen handdoek onder te leggen.
  • Een klein handdoekje. Als je erg zweet is het fijn om een handdoekje bij je te hebben om je zweet weg te vegen.

Ben je iets vergeten, geen zorgen, wij kunnen helpen!

 

stel hier je vraag