Plan je yogamoment van te voren in en leg het vast in je agenda

Net als wanneer je naar de studio zou gaan. Zo wordt het minder vrijblijvend. Het risico ligt toch op loer dat je thuis makkelijker denkt “toch niet zo’n zin, laat maar”. Door de les van tevoren te boeken en in te plannen in je agenda dwing je jezelf om toch yoga te doen. En bedenk…..je hebt nooit spijt als je yoga hebt gedaan, wel als je het niet hebt gedaan.

Creëer een fijne plek voor jezelf

Als het nodig is misschien wat meubels verschuiven zodat je ook de ruimte hebt. Zet een prettig muziekje op, brand misschien een kaarsje of wat wierrook. Dim de lichten. Maak er een fijne comfortabele plek van waar je je prettig voelt.

Zorg voor een goede verbinding

Zoek een plek in huis waar de verbinding goed is en vraag misschien je huisgenoten om even niet tegelijkertijd een film te streamen. Denk er ook over na waar je de laptop/tablet neer zet. Over het algemeen werkt schuin voor je het beste. Zorg dat je device ook voldoende is opgeladen.

Niet storen

Spreek met je huisgenoten en huisdieren af dat ze je even niet storen. Huisdieren, vooral katten, voelen zich altijd erg aangetrokken tot yoga is mijn ervaring. Zodra je je mat uitrolt zit de kat er vaak als eerste op. Misschien wel zo gezellig om samen yoga te doen, en niemand kan een downward dog zo goed als een kat! Maar als je het vervelend vindt zorg dan dat ook de huisdieren even uit de buurt blijven.

Respecteer je eigen grenzen

Dat moet je natuurlijk altijd doen maar misschien nu nog wat meer dan anders. Voor de docent is het lastiger om je persoonlijke feedback te geven. Het is dus van belang dat je zelf goed naar je eigen lichaam luistert en aanpast waar nodig.

Zorg dat je props (hulpmiddelen) bij de hand hebt.

Leg je mat en props van tevoren klaar, zodat je tijdens de les daar niet meer op zoek naar hoeft. Zo kun je je aandacht volledig bij de les houden. Als je geen mat/props hebt, geen probleem, deze kun je bij ons kopen of als volgt oplossen:
Blok -> neem een dik boek
Bolster -> rol een deken op
Kussentje -> gebruik een kussentje van de bank of je bed, of misschien twee op elkaar
Riem -> neem de riem van een badjas of gebruik een lange sjaal waar je een knoop in kunt leggen

Elk nadeel heeft zijn voordeel

Bekijk het positief en zie de voordelen van thuis yoga doen. Om er maar een paar te noemen; je kunt aandoen waar je zin in hebt (pyjama!), je kunt ongegeneerd hoesten en niezen, lekker naar je eigen muziek luisteren, je hoeft je scheten niet in te houden, geen reistijd en je kunt zo lang als je wilt in de eindontspanning blijven liggen. Hoe fijn is dat allemaal!

Last but not least: wees niet te streng voor jezelf

Thuis yoga doen is voor de meeste mensen gewoon lastiger dan een studioles volgen. Je mist de energie van de groep en de persoonlijke aandacht van de docent. Het is dus al helemaal geweldig dat je überhaupt thuis op je matje staat. Leg de lat niet te hoog en verwacht niet te veel van jezelf. Ook als het gevoelsmatig wat minder gaat; complimenteer jezelf dat je yoga hebt gedaan. Het gaat niet om het eindresultaat, het gaat om wat je onderweg tegenkomt 😉.

stel hier je vraag